Hører du til dem, der ikke har sparet så meget op til pension, men som gerne vil bruge penge fra salget af din virksomhed til at forsøde livet som pensionist? Så er indskud på en ophørspension måske en mulighed for dig.

Når du sælger din personligt ejede virksomhed, kan du sætte op til 2.683.500 kroner ind på en ophørspension. Så undgår du at betale skat af fortjenesten her og nu. Denne skat kan nå op omkring 56,7 procent. Indskyder du pengene fra salget på en ophørspension, skal du først betale skat, når pensionen udbetales. Det kan blive en stor fordel, hvis du ligger under topskattegrænsen i de år, hvor du får din pension udbetalt.

Hvad er betingelsen for at bruge ophørspension?

Før du kan sætte penge ind på en ophørspension, skal du helt eller delvist sælge din virksomhed. Du kan ikke bruge opsparet overskud til at indskyde på en ophørspension. Du skal have drevet selvstændig virksomhed i en periode på mindst 10 år inden for de seneste 15 år. Disse regler gælder også, hvis du har været hovedaktionær i et selskab. Du må gerne have drevet forskellige virksomheder, så det er ikke en hindring, hvis du har skiftet branche undervejs. Samtidig skal du være fyldt 55 år, når du sælger din virksomhed helt eller delvist. Ordningen gælder også, hvis du sælger et selskab, men det er ikke så god en forretning, da skatten ved salg af selskab højst kan udgøre 42 procent. Her skal du også tage i betragtning, at der kan blive tale om modregning i folkepensionstillægget, når du får udbetalt en rate eller en livrente.

Ratepension eller livrente

Vælger du at sætte pengene fra virksomhedssalget ind på en ratepension, skal der gå fem år, før udbetalingerne kan begynde, mens der ikke er nogen karensperiode ved livrenter. I begge tilfælde kræver det naturligvis, at du har nået pensionsudbetalingsalderen.

Normalt kan du højst sætte 53.500 kroner ind på en ratepension årligt, eller 30 procent af overskuddet som en kombination af ratepension og livrente. Men med ophørspension kan du sætte 2.683.500 kroner ind på en ratepension eller en livrente i stedet. Ejer og driver du virksomheden sammen med din ægtefælle, kan I begge sætte det fulde beløb ind, hvis salget af virksomheden giver så stort et provenu, og de hver især opfylder betingelserne herfor.

Læs også: Vær realistisk om prisen på din virksomhed

Send penge videre til arvingerne

Hvis du har penge nok til at leve for som pensionist, kan du bruge ophørspensionsordningen til at overlade midler til næste generation. Du kan sætte fortjenesten fra salget af din virksomhed ind på en garanteret livrente og vente med at få den udbetalt. Ved din død arver dine pårørende beløbet og skal kun afregne 40 procent i afgift, selvom du fik fradrag i topskat, da du satte pengene fra salget ind på en ophørspension.

Læs også: Bestem selv din fremtid